آل ياسين مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي طي گفتگويي با مطبوعات استان به تشريح وضعيت اتباع بيگانه در استان پرداخت و گفت: حضور اتباع خارجي در هر كشور مستلزم يك سري ضوابط ميباشد كه اين مهم در كشور ما هم تابع يك قوانين و مقرراتي است كه همواره اين قوانين مورد تاكيد مسئولين ارشد نظام بوده است به گونهاي كه حضرت امام خميني(ره) در بيانات خود فرمودند: حكومت اسلام، حكومت قانون است و رهبر معظم انقلاب نيز همواره تاكيد بر اجراي قانون دارند.
وي افزود: در اين راستا بر اساس قوانين جمهوري اسلامي كه مبتني بر دين مبين اسلام بوده و همچنين بر اساس قوانين بينالمللي گام برداشته شده و در اين خصوص به اتباع خارجي خدمات ارائه خواهد شد.
آل ياسين با بيان اينكه براي ورود، اقامت، تردد و اشتغال اتباع خارجي ضوابطي حاكم است، تصريح كرد: عمده حضور اتباع در ايران مربوط به افاغنه است كه به علل مختلف همچون جنگ، بيكاري و ... از افغانستان به ايران آمدهاند كه يك قسمت آن به زمان شوروي سابق مربوط است و مابقي به زمان حضور طالبان و ناامني آن منطقه مربوط ميشود.
وي ادامه داد: با توجه به توافقاتي كه بين دو كشور جمهوري اسلامي ايران و افغانستان منعقد گرديده، حضور افاغنه در ايران دائمي نيست و همه ساله تعدادي به كشورشان برميگردند و براي مراجعه مجدد موقت و پس از اخذ مراحل اداري و رصد چگونگي رفتار فرد در ايران رواديد تمديد ميشود.
آل ياسين با تاكيد بر اينكه تمديد حضور افاغنه در ايران از طريق دو روش كارت آمايش و گذرنامه صورت ميپذيرد، گفت: كارت آمايش 9 تنها مدرك معتبري است كه توسط وزارت كشور براي اتباع بيگانه صادر شده و مختص كساني است كه قبلا در آمايشها شركت و نسبت به ارائه مدارك اقدام نمودهاند.
وي افزود: حضور كليه اتباعي كه فاقد كارت آمايش 9 يا گذرنامه مدت دار در كشور هستند غيرمجاز ميباشد و اين مهم همواره توسط اداره كل امور اتباع و مهاجرين خارجي و دستگاههاي مربوط و بخصوص نيروي محترم انتظامي كنترل ميشود.
مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي و دبير ستاد ساماندهي اتباع خارجي استان در ادامه سخنان خود اظهار داشت: همچنين كليه اتباعي كه در كشور حضور دارند به منظور كسب و كار نيز بايد داراي كارت كار(اشتغال) باشند و اگر كسي فاقد اين كارت و مشغول به كار باشد كارفرماي آن تبعه بر اساس قانون بايد به ازاي هر يك روز جريمهاي معادل حداقل 5 برابر دستمزد روزانه پرداخت نمايد كمااينكه فرد تبعه نيز به دليل اين تخلف بعد از طي مراحل مربوطه محكوم به اخراج از كشور ميباشد.
وي با اشاره به اينكه نظام به منظور ساماندهي اتباع خارجي در كشور از چند سال پيش برنامهها و اقداماتي را در نظر گرفته، يادآور شد: طي برنامهريزي كه توسط كميته دائمي پناهندگان كشور در اين خصوص صورت پذيرفته، اتباع خارجي فقط در يك سري از مراكز استانها و شهرستانهايي كه مشخص شده حق حضور، اسكان و اشتغال دارند.
آل ياسين با بيان اينكه اتباع خارجي در استان مركزي فقط حق حضور در شهرستانهاي اراك، ساوه و دليجان را دارند، افزود: حضور اتباع خارجي در شهرها و روستاهاي 3 شهرستان مربوطه و فقط منوط به داشتن كارت آمايش 9 و يا گذرنامه مدت دار در شهرستاني كه محل اسكان آن فرد ذكرشده ميباشد. به طور مثال اتباعي كه محل حضور آنها در كارت آمايش شهرستان ساوه مشخص شده به هيچ وجه حق حضور، اسكان و اشتغال در شهرستانهاي مجاز مثل اراك و دليجان و كلا شهرستانهاي ممنوعه(محلات، زرنديه، فراهان، تفرش، آشتيان، خنداب، كميجان و شازند) را ندارند.
وي خاطرنشان ساخت: شرايط اقامت و محل حضور اتباع خارجي به اطلاع كليه مسئولين استان رسيده تا بتوانند در صورت نياز به اين افراد در شهرهاي مجاز نسبت به بكارگيري آنان در كارهاي مشخصشده (گروه های چهارگانه شغلی) اقدام نمايند. كمااينكه لازم به ذكر است اتباع خارجي، مجاز به فعاليت در واحدها و مشاغلي هستند كه توسط وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي تعيين شده و حق حضور در ساير فعاليتها را ندارند و در صورت مواجهه با اين افراد برخورد قانوني صورت ميگيرد.
مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي تاكيد كرد: شرايط و ضوابط بكارگيري اتباع خارجي در شهرستانهاي مجاز بدين گونه ميباشد كه كارفرماي مورد نظر ميبايست با مراجعه به اداره كار شهرستان و يا دفاتر كفالت اقامت و اشتغال اتباع خارجي و مشخص نمودن نوع كار (فقط گروه های چهارگانه) و فعاليت مورد نظر، مدت بكارگيري و ... اقدام نمايد.
وي عنوان كرد: كليه اتباعي كه شرايط و ضوابط دولت جمهوري اسلامي ايران را رعايت نمايند قطعا با هيچ مشكلي در كشور روبرو نخواهند بود. چه بسا اينكه مشمول حمايتهاي خاصي نيز از سوي دولت جمهوري اسلامي ايران هم خواهند شد.
آل ياسين اظهار داشت: در شهرستانهايي كه نام آنها در ليست ممنوعه است كه ذكر گرديد، حتي يك تبعه خارجي حق حضور نداشته و در صورت رويت توسط نيروي محترم انتظامي و گشتهاي بازرسي و فرمانداري، شخص خاطي سريعا از كشور طرد خواهد شد.
وي با بيان اينكه شرايط و ضوابط حضور اتباع خارجي در ايران مطابق با شرايط و ضوابط بينالمللي است و فرق خاصي با كشورهاي ديگر ندارد، گفت: از زمان حضور افاغنه در كشور، نظام مقدس اسلامي مساعدتهاي ويژهاي با آنان داشته است و همواره مورد لطف و عنايت دولت جمهوري اسلامي ايران قرار داشتهاند.
وي با اشاره به اينكه دولتهاي ايران و افغانستان و كميسارياي سازمان ملل در امور پناهندگان شرايط تشويقي ويژهاي براي بازگشت اتباع افاغنه ساكن در ايران به كشور خودشان وضع نموده افزود: بسياري از شركتها و كارخانجات صنعتي ايراني به منظور عمران و آباداني كشور افغانستان، در اين كشور سرمايهگذاري نموده و چه بهتر اينكه اتباع افاغنه ساكن در كشور جمهوري اسلامي ايران با برگشتن به كشور خود و حضور در اين پروژه ها، سهم ويژهاي در بازسازي و آباداني كشور خود داشته باشند.
مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي ابراز داشت: در صورت ورود غيرمجاز اتباع خارجي از سوي هر كشوري به داخل كشور جمهوري اسلامي ايران، فرد خاطي پس از دستگيري فورا از كشور، اخراج و به كشور متبوع تحويل داده ميشود.
وي در ادامه سخنان خود اظهار داشت: احترام به قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران از سوي اتباع خارجي مورد خواست دولت ميباشد.
آل ياسين يادآور شد: جا دارد از تلاشها و حمایت های حضرت آیت الله دری نجف آبادی،نماینده معزز ولی فقیه در استان و امام جمعه محترم شهر اراک، جناب آقاي مهندس شعبانيفرد استاندار محترم استان، جناب آقاي دكتر كاظمي مشاور وزير و مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور، جناب آقاي نصراللهي معاونت محترم سياسي، امنيتي و اجتماعي استانداري مركزي، نمايندگان محترم مردم در مجلس شوراي اسلامي، دستگاههاي ذيربط و ساير مسئولين محترم بخصوص فرمانداران، نيروي انتظامي، اداره كل اطلاعات، اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي و ... كه در خصوص ساماندهي اتباع خارجي تلاش دارند، تقدير و تشكر ويژهاي به عمل آيد.
وي يادآور شد: مطابق ماده 120 قوانين و مقررات كار، اتباع بيگانه به هيچ عنوان نميتوانند در ايران مشغول به كار شوند مگر آنكه اولا داراي رواديد ورود با حق كار مشخص بوده ثانيا مطابق قوانين و آييننامههاي مربوطه، پروانه كار دريافت دارند كمااينكه لازم به ذكر است اتباع بيگانهاي كه منحصرا در خدمت ماموريتهاي ديپلماتيك و كنسولي با تاييد وزارت امور خارجه، كاركنان و كارشناسان سازمان ملل متحد و خبرنگاران خبرگزاريها و مطبوعات خارجي به شرط معامله متقابل و تاييد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مشمول مقررات ماده 120 نميباشند.
مديركل اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي گفت: همچنين مطابق ماده 121 قوانين و مقررات كار، پروانه كار اتباع بيگانه طي شرايطي صادر ميگردد كه از جمله آن ميتوان به تخصص كافي براي اشتغال، نبود تحصيلات و تخصص مشابه در ميان اتباع ايراني آماده به كار و استفاده نمودن از تخصص تبعه بيگانه براي آموزش و جايگزيني بعدي افراد ايراني اشاره كرد.
وي با اشاره به اينكه طي برنامهريزيهاي صورتگرفته وزارت كار ميتواند طي شروطي همچون اقامت مداوم ده ساله تبعه بيگانه در ايران، اختيار نمودن همسر ايراني و موافقت كتبي وزارت كشور و وزارت امور خارجه در خصوص مهاجرين كشورهاي بيگانه خصوصا كشورهاي اسلامي و پناهندگان سياسي به شرط داشتن كارت معتبر و يا پناهندگي نسبت به صدور، تمديد و تجديد پروانه كار اتباع بيگانه اقدام نمايد، اظهار داشت: وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي ميتواند در صورت ضرورت و يا به عنوان معامله متقابل اتباع بعضي از دول و يا افراد بدون تابعيت را(مشروط بر آنكه وضعيت آنان ارادي نباشد) پس از تاييد وزارت امور خارجه و تصويب هيئت وزيران از پرداخت حق صدور، حق تمديد و يا حق تجديد پروانه كار معاف نمايد.
وي با بيان اينكه در مواردي كه به هر عنوان رابطه استخدامي تبعه بيگانه با كارفرما قطع ميشود، كارفرما مكلف است ظرف پانزده روز مراتب را به اطلاع مقامات ذيصلاح برساند، افزود: در مواردي كه مصلحت صنايع كشور اشتغال فوري تبعه بيگانه را به طور استثنايي ايجاب كند، وزير مربوطه مراتب را به وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي اعلام مينمايد و با موافقت وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي براي تبعه بيگانه، پروانه كار موقت بدون رعايت تشريفات مربوط به صدور رواديد با حق كار مشخص، صادر خواهد شد
مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي گفت: شرايط استخدامي كارشناسان و متخصصين فني بيگانه مورد نياز دولت با در نظر گرفتن تابعيت و مدت خدمت و ميزان مزد آنها و با توجه به توان نيروي كارشناسي داخلي، پس از بررسي و اعلام نظر وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي و دستگاههاي ذيربط اداري و استخدامي كشور، با تصويب مجلس شوراي اسلامي خواهد بود. پروانه كار جهت استخدام كارشناسان خارجي، در هر مورد پس از تصويب مجلس شوراي اسلامي از طرف وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي صادر خواهد شد.
وي با بيان اينكه كارفرمايان مكلفند قبل از اقدام به عقد هرگونه قراردادي كه موجب استخدام كارشناسان بيگانه ميشود، نظر وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي را در مورد امكان اجازه اشتغال تبعه بيگانه استعلام نمايند، تصريح كرد: آييننامههاي اجرايي مربوط به اشتغال اتباع بيگانه از جمله نحوه صدور، تمديد، تجديد و لغو پروانه كار و نيز شرايط انتخاب اعضاء هيئت فني اشتغال اتباع بيگانه مذكور در ماده 121 قانون، با پيشنهاد وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد.
آل ياسين تاكيد كرد: طبق ماده 181، كارفرماياني كه اتباع بيگانه را كه فاقد پروانه كارند و يا مدت اعتبار پروانه كارشان منقضي شده است به كار گمارند و يا اتباع بيگانه را در كاري غير از آنچه در پروانه كار آنها قيد شده است بپذيرند و يا در مواردي كه رابطه استخدامي تبعه بيگانه با كارفرما قطع ميگردد مراتب را به اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي اعلام ننمايند، با توجه به شرايط و امكانات خاطي و مراتب جرم به مجازات حبس از 91 روز تا 180 روز محكوم خواهند شد.
مشاغل 4گانه كه طبق قانون انجام آن توسط اتباع افغاني مجاز ميباشد:
1. گروه كورهپزخانهها:
1-17- مشاغل گچپزي و آهكپزي
1-1-33- گچپز
1-1-34- آهكپز
1-1-35- كيسهزن
1-1-36- كوره خالي كن
1-18- مشاغل آجرپزي:
1-2-1- كورهچين
1-2-2- فخار
1-2-3- قالبزن
1-2-4- كورهسوز
1-2-5- خشتزن كوره
2. گروه كارهاي ساختماني:
1-2- مشاغل امور ساختماني:
1-1-2- بستهبندي مصالح ساختماني
1-2-2- چاهكن(مقني)
2-1-2- حفار(تونل و كانال …)
3-2-2- آسفالتكار
4-1-2- بتونريز
5-1-2- تعمير كوره آجرپزي(بنا و كارگر بنا)
2-2-1- مشاغل بلوكزني و موزاييكسازي
1-2-2- بتونساز
2-2-2- بلوكساز
3-2-2- پلهساز
4-2-2- تيرچهساز
5-2-2- پرسكار موزاييك
3-2- مشاغل سنگبري و سنگتراشي:
1-3-2- برشكار سنگ
2-3-2- كارگر دستگاه سنگبري
3-3-2- كارگر ماشين سنگتراش
4-3-2- صيقلكار سنگ
5-3-2- سنگكوبي
6-3-2- برش كاشي
4-2- مشاغل راهسازي و معدن:
1-4-2- كارگر پلساز
2-4-2- كارگر تعمير و نگهداري تونل
3-4-2- كارگر آتشبار
4-4-2- كارگر استخراج معدن
5-4-2- كارگر حفار معدن
3. گروه كارگاههاي كشاورزي:
1-3- مشاغل كشاورزي:
1-1-3- كارگر بيلزن
2-1-3- كارگر زراعتكار
3-1-3- كارگر سمپاش
4-1-3- كارگر علوفه جمعكن
2-3- مشاغل مرغداري و دامداري:
1-2-3- دامپرور و دامدار
2-2-3- متصدي مرغداري
3-2-3- چوپان
3-3- مشاغل كشتارگاه:
1-3-3- سلاخ دام و طيور
2-3-3- پوست و پركن
3-3-3- سيرابي و روده پاك كن
4-3-3- جمعآوري ضايعات و فاضلاب كشتارگاه
4-3- مشاغل چرمسازي و سالامبورسازي:
1-4-3- آهكزن
2-4-3- چرمساز
3-4-3- ماشينكار شستشوي پوست
4-4-3- كارگر مواد شيميايي
5-4-3- سالامبورساز
4. ساير گروههاي شغلي
1-4- كارگر سوزاندن و امحاء زباله
2-4- كارگر بازيافت مواد شيميايي
3-4- كارگر تخليه و بارگيري به صورت گروهي و بنا به نظر مديركل كار
4-4- كارگر كوره ريختهگري
5-4- حناسايي
6-4- كمپوستسازي
7-4- سريشمپزي
8-4- توليد كود شيميايي
9-4- توليد غذاي دام و طيور(كنسانتره)
10-4- تخليه و نظافت مخازن استخرهاي فاضلاب
وي تصريح كرد: به هر حال افراد خارجي در هر كشوري جهت اقامت و اشتغال خود بايستي مطابق با ضوابط آن كشور اقدام و عمل نمايند.
مديركل امور اتباع و مهاجرين خارجي استانداري مركزي با اشاره به مساعدتهاي جمهوري اسلامي ايران در خصوص اتباع خارجي خطاب به هموطنان اعم از موجرين و كارفرمايان تاكيد كرد كه به كارگيري و سكني دادن به اتباع خارجي بدون مجوز وفق مصوبات شوراي عالي امنيت ملي ممنوع بوده بگونهاي كه چنانچه اگر كارفرمايي نسبت به بكارگيري تبعه خارجي بدون مجوز پروانه كار و كارت آمايش 9 اقدام نمايد، به ازاي هر روز بكارگيري تبعه خارجي فاقد مجوز بالغ بر 000/70 تومان جريمه خواهد شد. همچنين قانونگذار در مورد سكني دادن به اتباع فاقد مجوز نيز جرايم خاص خود را وضع نموده است.
وي بيان كرد: اتباع خارجي ميتوانند در صورتيكه قبلا قرارداد كار را زير نظر اداره كل با كارفرماي مربوطه منعقد و در مشاغل مشخص شده فعاليت داشته باشند، در صورت مواجهه با حوادث از بيمه استفاده و از حمايتهاي قانوني جمهوري اسلامي ايران برخوردار شوند.